Υλικά
• 1 κιλό χοιρινή σπάλα
• 1 μέτριο κρεμμύδι
• 2 κλωνάρια σέλερυ
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 1 μέτριο καρότο
• 250 γρ προβρασμένα κάστανα
• 200 γρ απάκι κομμένο σε κύβους
• 100 γρ μαρμελάδα δαμάσκηνο evlogia
• 130 ml κόκκινο κρασί ξηρό
• 50 γρ βαλσαμικό ξύδι
• 1 τεμ αστεροειδή γλυκάνισο
• 1 κτγ κόλιανδρο ξερό αλεσμένο
• 6 σπυριά κάρδαμο
• Ελαιόλαδο 40 γρ
• Ζωμό κοτόπουλο σκούρο 30 γρ
Για τον πουρέ γλυκοπατάτα
• 1,5 κιλό γλυκοπατάτες
• 100 γρ βούτυρο
• 1 λεμόνι τον χυμό του
• Μοσχοκάρυδο
• Αλάτι
Εκτέλεση
1. Κόβουμε σε κομμάτια 60 γρ το χοιρινό. Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κομμάτια του χοιρινού διαδοχικά και τα αφήνουμε να κάνουν κρούστα.
2. Αφαιρούμε όλο το κρέας μόλις είναι έτοιμο και προσθέτουμε τα λαχανικά να τσιγαριστούν στην ίδια κατσαρόλα σε μέτρια πλέον φωτιά.
3. Μόλις μαλακώσουν, σβήνω με το βαλσάμικο ξύδι και αφήνω να εξατμιστεί, προσθέτω το κρασί και αφήνω ξανά να εξατμιστεί κατά τα 2/3. Προσθέτω ξανά το κρέας στην κατσαρόλα,
τα μπαχαρικά και τον ζωμό κοτόπουλο. Προσθέτω νερό λίγο πριν τα σκεπάσει και αφήνω να σιγομαγειρευτεί.
4. Αν η κατσαρόλα είναι μεταλλική, την τοποθετώ στον φούρνο σκεπασμένη στους 150 για 1 ώρα 45 λεπτά.
5. Μόλις μαλακώσει αρκετά το χοιρινό, ρίχνουμε τα κάστανα μέσα και σ’ ένα τηγανάκι τσιγαρίζουμε το απάκι και μόλις καραμελώσει το ρίχνουμε και αυτό στην κατσαρόλα.
6. Σιγοβράζουμε για δέκα λεπτά ακόμα και στο τέλος ρίχνουμε την μαρμελάδα μας στο φαγητό. Ανακατεύουμε καλά να δέσει η σάλτσα και σερβίρουμε. Γαρνίρουμε προαιρετικά
με ξύσμα καρότου και μπιζέλια.