blank

Γαλοπούλα γεμιστή με συκωτάκια και ρύζι, γλάσσο πανδαισία evlogia ροδάκινο με άρωμα μοσχολέμονο και gravy με εστραγκόν

Υλικα για 6 άτομα
1 γαλοπούλα περίπου 3 κιλα
500 ml ζωμό κρέατος σκούρο
2 ξερα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες χοντρές
2 καρότα κομμένα σε χοντρές φέτες
2 κλωνάρια σέλερυ κομμένα σε χοντρά κομμάτια
1/2 ματσάκι εστραγκόν
80 γρ βούτυρο

Για τη γέμιση
500 γρ συκωτάκια πουλιών κομμενα σε μικρά κομμάτια
60 γρ bacon
1 κρεμμυδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
100 ml λευκό κρασί
200 γρ ρύζι καρολίνα
1 κτγ ξερό θυμάρι
1 κτγ κόλιανδρο ξερό

Για το γλάσσο
300 γρ μαρμελάδα ροδάκινο- μοσχολέμονο
1,5 χυμό λεμόνι
1 λεμόνο ξύσμα

Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με λίγο ελαιόλαδο το bacon, μέχρι να πάρει χρώμα,. Έπειτα τα
συκωτάκια και αφήνω να τσιγαριστούν καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο , αφήνω 2
λεπτά και σβήνω με το κρασί. Εξατμίζω σχεδόν τελείως και προσθέτω το ρύζι. Προσθέτω λίγο νερό,
ίσα να βράσει για 2-3 λεπτά. Βάζω αλάτι στην γαλοπούλα σε όλες τις πλευρές και λίγο πιπέρι. Γεμίζω
την γαλοπούλα στο εσωτερικό κατά τα 2/3 της και κλείνω με προσοχή. Στρώνω τα λαχανικά στον
πάτο ενός ταψιού και στο κεντρο προσθέτω την γαλοπούλα. Ρίχνω τον ζωμό στο ταψί και σκεπάζω
καλά με το καπάκι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για περίπου 2- 2 1/2 ώρες. Ανα
διαστήματα προσθέτω υγρά αν χρειαστει. Μόλις ψηθεί η γαλοπούλα, αφαιρώ το καπάκι και
ανακατεύω το μιγμα της μαρμελάδας. Ρυθμίζω τον φούρνο στο γκριλ στην πάνω μεριά στους 150
και αλοίφω μέρος του το μειγματος στη γαλοπούλα. Συνεχίζω το ψήσιμο για 10 λεπτα στο γκρίλ και
επαναλαμβάνω την επάλειψη με το μίγμα. Αυτό το κάνω άλλες τρεις φορές και ταυτόχρονα
συνεχίζω το ψήσιμο. Στο τέλος έχει πάρει ένα ξανθό χρώμα η γαλοπούλα.
Τα υγρά απο το ταψί τα βάζω σ´ενα τηγάνι και τα σιγοβράζω μέχρι φτάσουν στην μέση. Προσθέτω
το φρέσκο εστραγκόν ψιλοκομμένο και σερβίρω με την γαλοπούλα.

Scroll to Top