blank

Βιεννέζικο κέικ με μαρμελάδα φράουλα Evlogia (charlotte royale)

Για τη ζύμη
  • 1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 κτ baking powder
  • ½ κτ αλάτι
  • ½ φλυτζάνι λάδι
  • ¼ φλυτζάνι νερό
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 1 κτ βανίλλια
  • 6 ασπράδια αυγών
  • 400 γρ μαρμελάδα φράουλα Evlogia

 

Για τη γέμιση
  • 2 1/2 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλυτζάνι άχνη ζάχαρη
  • 1 κτ ζελατίνη σε σκόνη
  • 3/4 φλυτζάνια γάλα
  • 3/4 φλυτζάνια λεπτοκομμένα αμύγδαλα
  • 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 κτ βανίλλια
  • 1 1/4 φλυτζάνιου παγωμένες φράουλες

 

ΟΔΗΓΙΕΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ :
  1. Απλώστε μια λεπτή στρώση αλεύρι σε λαδόκολλα και ψεκάστε το με αντικολλητικό spray μαγειρέματος. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 oC .
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι και χτυπήστε το με ¾ φλιτζανιού  ζάχαρη, το baking powder και το αλάτι. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί το λάδι, το νερό, τους κρόκους και το εκχύλισμα βανίλιας.
  3. Τοποθετήστε τα ασπράδια αυγών στο μιξερ και χτυπήστε μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσθέστε σιγά-σιγά το υπόλοιπο της ζάχαρης,  και συνεχίζετε το χτύπημα
  4. Προσθέστε το μίγμα με τους κρόκους  και ανακατέψτε τα  με μια σπάτουλα μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε αργά αργά τα χτυπημένα ασπράδια αυγού στο μείγμα, προσπαθώντας να μην χαλάσει η υφή.
  5. Απλώστε  1 1/2 φλιτζάνια ζύμης στο ταψάκι και απλώστε το σε ένα ομοιόμορφο στρώμα. Συνεχίστε αργά διασφαλίζοντας όμορφο άπλωμα .
  6. Ψήστε σε 200oC  για 14-16 λεπτά, μέχρι να γίνει ελαφρώς χρυσαφένιο και τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου.
  7. Μόλις κρυώσει, απλώστε τη χειροποίητη μαρμελάδα  φράουλας Evlogia σε ένα λεπτό στρώμα και από μακριά προς εσάς αρχίστε να διπλώνετε σε ρολό αφαιρώντας τη λαδόκολλα . Μόλις τυλιχτεί όλο , το ξανατυλίγετε με τη λαδόκολλα και το ψύχετε για δυο ώρες τουλάχιστον

 

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  1. Χτυπήστε την κρέμα και την άχνη ζάχαρη. Απλώστε ένα στρώμα στο εσωτερικό του μπολ – Ψύξτε το μαζί με το μπολ. Αφήστε τη ζελατίνη να καθίσει και να απορροφήσει το νερό, σε ένα μπωλ για περίπου 5 λεπτά, στη συνέχεια βάλτε το σε φούρνο μικροκυμάτων για 15-20 δευτερόλεπτα, μέχρι να λιώσει. Ανακατέψτε  το γάλα, το αμυγδαλέλαιο και την άχνη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα αφήστε το να σιγοβράσει και προσθέστε την  στη λιωμένη ζελατίνη.
  2. Γεμίστε ένα μπολ ή νεροχύτη με παγωμένο νερό και παγώστε την κατσαρόλα στο κρύο νερό. Ανακατέψτε ενώ το γάλα παγώνει και προσθέστε τη βανίλια ανακατεύοντας.
  3. Απλώστε την υπόλοιπη κτυπημένη κρέμα στο ψυχρό μίγμα γάλακτος. Προσθέστε  τις παγωμένες φράουλες, στη συνέχεια ρίξτε τη γέμιση στο μπολ-θα είναι αρκετά υγρό. Καλύψτε την κορυφή με μεμβράνη και ψύξτε όλη τη νύχτα
  4. Αφαιρέστε τη μεμβράνη, τοποθετήστε ένα πιάτο ανάποδα στην κορυφή του μπολ, στη συνέχεια αναστρέψτε το κύπελλο έτσι ώστε το κέικ να μείνει στο πιάτο. Αφαιρέστε προσεκτικά το μπολ και σερβίρετε παγωμένο
Scroll to Top